
En del af forklaringen på, at det er lykkedes Skiveegnen at have den grønne førertrøje på i mere end 40 år, skal findes i måden, vi gør det på: Sammen. I stærke fællesskaber på kryds og tværs af sektorer og brancher. Sammen kan vi bare mere. Og vi gør det. Mange taler om den særlige ’Skive-ånd’. For her på egnen tænker vi ikke så meget over, om det er den ene eller den anden, der kommer med den gode idé. Vi er mere optaget af, hvordan vi når vores mål. Ikke mindst de grønne mål. Og hvem der vil være med til at få dem omsat til virkelighed.
Det er der – ud over GreenLab Skive – masser af eksempler på. Også i erhvervslivet, for virksomhederne har taget den grønne dagsorden til sig. Energibyen Skive, der er kommunens grønne projektudviklingsteam, har sammen med Business Skive ansat en udviklingskonsulent, der tager ud og rådgiver virksomheder i forhold til den grønne omstilling. Han siger, at interessen er stor, fordi det tjener et formål, der gavner både klima og pengepung. Virksomhederne her på egnen møder ham ikke et med ’hvorfor?’, men snarere med et ’hvordan?’ Og for at hjælpe erhvervslivet bedst muligt på vej i den retning, står kommunen og Business Skive sammen om at få det til at ske via det særlige rådgivningstilbud.
Innovative løsninger
Skive Kommune deltager også i et samarbejde med Morsø og Thisted kommuner samt forskellige partnere fra det private erhvervsliv og Dansk Energirådgivning i et projekt, der har til formål at undersøge mulighederne for brugen af brints om drivmiddel for færger. Der er indtil videre ingen færger i verden, der sejler på brint, der er en særdeles miljøvenlig løsning uden CO2-udslip. Her bidrager samarbejdspartnerne altså til at fremme brugen af de innovative, bæredygtige løsninger på transportområdet, der også har et stort internationalt fokus.
Det har DI Dansk Byggeri også øje for. Derfor er Skive i foråret 2021 blevet udvalgt som den ene ud af tre kommuner på landsplan til at deltage i et projekt, der har til formål at øge energieffektiviseringen og den grønne omstilling af enfamiliehuse i Danmark. DI Dansk Byggeri har sammen med de andre projektpartnere – herunder Bolius – Boligejernes Videncenter, Videncenter for Energibesparelser i Bygninger (VEB), Danske Arkitektvirksomheder m.fl. – været på udkig efter de tre kommuner med den stærkeste grønne dagsorden. Også i den sammenhæng har Skiveegnen altså vakt opsigt.
Nye samarbejdsflader
Vi har det særkende, at vores børn og unge vokser op med bevidstheden om, at vi kan noget særligt sammen. Skole- og dagtilbudsområdet i Skive Kommune har i årevis inddraget de lokale kræfter som musikskole, kunstnere, folkebibliotek, foreninger, virksomheder, læreruddannelsen og individuelle ildsjæle i unikke partnerskaber. Vi kalder det Skive DNA. Resultatet er en lang række af spændende læringsforløb med udgangspunkt i den egn, børnene er en del af.
Det er samme tanke, der ligger til grund for Elværket i Skive. Det er stedet, hvor erhverv, uddannelse og kommune arbejder sammen om at få de gode idéer omsat til grøn og innovativ virkelighed. Det består af Business Skive, Innovation Skive, Læringsambassaden og nogle små iværksættervirksomheder, der lejer sig ind for at komme bedst muligt fra start.
Og det er Elværket i det hele taget: Kommet godt fra start. Nye samarbejdsflader bliver skabt på mange niveauer, og innovationsmiljøet udvikler sig hele tiden. For her er der en samlet indgang til kompetencer, faciliteter og netværk, hvor iværksættere og virksomheder kan få hjælp til at komme videre med en god idé og prøve den af.
Fra ble til ph.d. - sammen
Som noget nyt er Elværket også kommet til at huse Læringsambassaden. Her udvikler vi undervisningsforløb for børn og unge på alle uddannelsesniveauer. Fra ble til ph.d., som de siger, og med fokus på teknologi, innovation, entreprenørskab og energi i bred forstand – og især med en grøn dagsorden, hvor RENT LIV spiller med. Hvem ved, om den gode idé pludselig opstår i et samarbejde mellem en lokal virksomhed og et hold fra 5.b eller en speciale-studerende, så det skaber nye løsninger, verden har brug for – og arbejdspladser på Skiveegnen?
De stærke fællesskaber, hvor vi sammen sætter os nye mål og får idéer omsat til handling, finder vi også overalt i lokalsamfundene, i foreningerne og klubberne. Skiveegnen er et sted, hvor man ikke er vant til at få noget forærende, og det ligger naturligt og lige for, at folk tager medansvar for egnens udvikling. Skiveegnen er kort sagt stedet, hvor mange kender hinanden og søger sammen i fællesskaber om indsatser for at gøre en forskel i det store og i det små. Både fordi det virker, og fordi det giver mening.