
Den grønne energipark GreenLab Skive har her i foråret blevet bevilget et nyt ansvarligt lån på 100 millioner fra Norlys, Klimafonden Skive og Spar Vest Fonden. Sidstnævnte donerede også 30 millioner til et nyt center for innovation og morgendagens grønne uddannelser i energiparken lige inden jul. Og i marts i år har energivirksomheden Stiesdal åbnet deres første testcenter i stor skala i GreenLab, hvor de ved hjælp af deres såkaldte SkyClean-anlæg kan anvende halm og andre restprodukter fra landbruget til at indfange og lagre CO2. På længere sigt vil de kunne fremstille grønt brændstof. Eksperter vurderer, at det vil kunne nedbringe landbrugets CO2-udslip med 50 procent. Og så var det H.K.H. Kronprins Frederik, der stod for indvielsen, hvor klimaminister Dan Jørgensen og fødevareminister Rasmus Prehn også deltog.
Sidste år placerede Danmarks Tekniske Universitet (DTU) sig som det første universitet her på egnen. Selv Bill Gates har for flere år siden på sin LinkedIn-profil delt en artikel, der handler om én af de nyskabende, grønne teknologier, der bliver udviklet i GreenLab. Og i næste uge – den 20. og 21. maj – løber Skivemødet af stablen. Her møder nogle af de førende politikere fra Christiansborg op for at deltage i debatter på scenen. Om manglen på arbejdskraft, nærhedsreformen, Danmark i balance, grøn omstilling og mange andre spørgsmål. Og den tidligere amerikanske præsident, Barack Obama, har meldt sin ankomst til Skive for at deltage i en samtale om aktuelle emner på den globale dagsorden. Kort sagt: Det er meget prominente gæster, der finder vej til Skiveegnen.
Langt ind i fremtiden
Og sådan kan vi nærmest blive ved. Også når det kommer til GreenLab Skive. Energiparken har siden etableringen i 2017 trukket overskrifter – også uden for landets grænser. For her tænkes der ikke bare ud af boksen, men langt ind i fremtiden, når det kommer til udviklingen af grønne teknologier. Her åbnede verdens første søstjernefabrik, hvor invasive søstjerner fra Limfjorden forvandles til økologisk foderprotein til grise og fjerkræ. Og her bliver plasticaffald omdannet til olie, der kan bruges til produktion af ny plastic.
I første halvår af 2023 vil energiparken være klar til at åbne et nyskabende PtX-anlæg. Ved hjælp af PtX-teknologien kan grøn strøm fra vind og sol omdannes til brint og metanol via elektrolyse. Brinten kan derefter laves til grønne brændstoffer til fly, lastbiler, skibe og industri. Anlægget i GreenLab bliver af de første fuldskala-produktionsanlæg i Danmark, og et af de største i verden, når det kommer i drift.
Måden, vi gør det på
Men det grønne energieventyr, vi på Skiveegnen har skabt med GreenLab, har ikke kun givet genlyd ude i verden på grund af selve udviklingen af teknologierne. Det er også måden, vi gør det på. Det stærke, lokale samarbejde mellem det offentlige og det private – og fællesskabet mellem virksomhederne i energiparken er en af grundpillerne i arbejdet.
- De virksomheder, der har valgt at placere sig her, er en del af et fællesskab. Et helt konkret, fysisk fællesskab, hvor de kommer til at udveksle deres overskudsenergi og restprodukter mellem hinanden til fælles fordel, siger Christopher Sorensen, der er CEO i GreenLab Skive.
- Det sker via det unikke SymbiosisNet, som vi nu er i gang med at udvikle. Formålet er at få virksomhederne til at dele de ressourcer, de måtte have til overs. Hvis den ene fabrik producerer mere strøm, end den skal bruge, kan den sende den overskydende strøm videre til nabo-virksomheden. Måske har den noget varme til overs, som den kan sende videre. På den måde er der intet, der går til spilde. Og skulle der så være noget energi i overskud, som ingen af virksomhederne kan bruge, kan den ved hjælp elektrolyse-anlægget i vores energipark lagres til senere brug. Det er win-win. Både for virksomhederne, klimaet og dermed os alle sammen, siger han.
Ideen til at skabe et tæt samarbejde mellem virksomhederne er ikke ny. Den er inspireret af andelstanken, hvor medlemmerne arbejder sammen om at skabe en fælles gevinst.
Grøn forskning og uddannelse
Lige siden de første streger af GreenLab Skive blev tegnet, har det været tanken, at forskning og uddannelse skulle være en integreret del af parkens udviklingsmiljø. Derfor var det også en stor dag, da tidligere uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i juni 2021 indviede GreenLab Skive Forskning. Indvielsen lå i forlængelse af, DTU havde slået sig ned i parken, at der var indgået flere samarbejdsaftaler med andre universiteter og Aarhus Maskinmesterskole, og at Skive College i over et år har udbudt en elektrikeruddannelse med et grønt fokus i et samarbejde med GreenLab. Og samme dag blev det afsløret, at Villum Fonden ville donere 20 millioner til nyskabende forskning i grøn energi på stedet.
Sidste år i december kom så bevillingen på 30 millioner fra Spar Vest Fonden, og som er øremærket etableringen af GreenLab Skive Innovation Centre.
- Donationen fra Villum Fonden var med til at bane vej for vores store ambitioner på forskningsområdet. Da vi så fik bevillingen fra Spar Vest Fonden, fik vi for alvor sparket døren ind til drømmen om et innovationscenter, der skal være et fysisk samlingspunkt for viden og forskning i bredere forstand. Vi drømmer om at skabe et tydeligt fyrtårn for viden om grønne energi- og industriteknologier, der samtidig kan være det naturlige førstevalg, når 8.b skal ud at se, hvad naturvidenskaben også er. Det skal også være her, eksperter, forskere og politikere fra ind- og udland kan mødes og udveksle viden, der fremmer de nyskabende klimaløsninger og dermed kommer os alle sammen til gode, siger han og understreger, at det tætte samarbejde mellem parterne er afgørende for, at vi både på lokalt, nationalt og globalt plan når vores klimamål, siger Christopher Sorensen.
- Målet er her at få skabt et fysisk samlingspunkt for viden og forskning i bredere forstand og et sted, som virksomhederne her i GreenLab kan se som en forlængelse af deres egne faciliteter.
Lokale løsninger på globale udfordringer
Quantafuel var én af de første virksomheder, der slog sig ned i GreenLab. De havde været på udkig efter et sted at placere deres første fabrik, der kunne bruges som showroom for en teknologi, der endnu ikke var prøvet af i fuld skala. Ved hjælp af en særlig pyrolyseteknologi ville de anvende affaldsplast til at producere olie som en råvare til fremstilling af nye produkter – herunder plastic.
Repræsentanter derfra havde besøgt forskellige lokationer i Europa, men valgte marken i Kåstrup uden for Skive. Og sidste år lykkedes det Quantafuel at producere den første kommercielle sending af renset pyrolyse-olie i storskala. Det var en milepæl for virksomheden såvel som for muligheden for at kunne øge genanvendelsen af den samlede mængde plastaffald. Desuden blev virksomheden i februar i år nomineret til Årets Plastikpris 2022. Den uddeles af Plastindustrien, der er brancheforeningen for de danske plastvirksomheder.
- Det er endnu et eksempel på, at der er stor opmærksomhed på de banebrydende aktiviteter i GreenLab. For her skaber vi lokale løsninger på globale udfordringer – også på de områder hvor markedet endnu ikke er klar til det. Virksomhederne kan ikke alene drive dén udvikling. Forskerne kan heller. Det er heller ikke nok, at vi som det lokale byråd sætter retningen. Her skal samarbejdes. På Skiveegnen har vi en stor erfaring med private-offentlige samarbejder, hvor vi udvikler og afprøver løsningerne i praksis. Det var også det, der i sin tid trak den store norske virksomhed Quantafuel hertil i sin tid, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard.
- Her på Skiveegnen fandt Quantafuel deres første investorer. Og de mente, at mulighederne var ekstra spændende på grund af den måde, vi udviklede GreenLab på. For energiparken ligger lige på krydset mellem det nationale gas- og elnet. Og det er denne placering, der bliver udnyttet til at etablere symbiosenettet. De pegede også på, at det var en fordel for dem, at der var tale om en forholdsvis lille kommune som Skive og et lokalt erhvervsliv, hvor de forskellige parter kendte hinanden og havde en stærk fælles interesse i og vilje til at få tingene til at lykkes. Og de var meget imponeret den stærke, lokale satsning på den grønne dagsorden, siger borgmesteren og peger på, at Skive Kommune i mere end 40 år har fokuseret på grønne investeringer og vedvarende energi.
- Og der er vel at mærke tale om investeringer, som både har gavnet klimaet og pengepungen. For selv om vi har satset på det grønne, har vi samtidig været opmærksomme på, at det også skulle være en god forretning, siger han.
Noget at komme efter
Siden er der som bekendt kommet flere virksomheder til, som har vakt opsigt med deres energiteknologiske udvikling. Og efterspørgslen efter at være med er stor. Derfor arbejder Skive Kommune og GreenLab Skive sammen om en udvidelse af energiparken med yderligere 70 hektar. Det svarer til næsten 100 fodboldbaner.
- Det er en fælles plan, vi har. For de bedste resultater skaber vi sammen. Med en kommende udvidelse vil der komme endnu flere virksomheder til Skiveegnen og endnu flere arbejdspladser. Der vil blive skabt endnu mere ny viden om grønne løsninger, som flere eksperter fra det store udland vil komme hertil for at blive inspireret af, siger Peder Christian Kirkegaard.
Der skal nok være noget at komme efter. GreenLab har indtil videre trukket investeringer for over tre milliarder til Skiveegnen – og visionen om at skabe et af verdens førende centre for grøn energi er for længst blevet en realitet.