
Solen skinnede, og over 350 mennesker var i fredags mødt op til indvielsen af det nyrenoverede Gl. Skivehus og BigBlue-haveanlægget ved siden af den fine, gamle bygning. Ud over kaffe og kage til de fremmødte, blev der også delt poser med RENT LIV-frøblandinger ud, som folk kunne tage med hjem. Der var også sået vilde blomster – der alle er hjemmehørende arter –i et særligt areal i anlægget, der skal blive til en legeplads for insekter og smådyr. Samtidig er området blevet klimasikret, så det kan holde til at blive oversvømmet de få gange om året, hvor der kommer store mængder vand, og åen går over sine bredder. Den nye sti igennem anlægget kan sammen med resten af haven godt tåle at ligge under vand, når det sker.
Det står endnu en etape af BigBlue Skive nu klar. Flere andre delprojekter i BigBlue er i løbet af de senere år blevet indviet – og taget særdeles godt imod. Overordnet set er formålet med det storstilede byudviklingsprojekt at få byen og den omkringliggende natur til at smelte endnu mere sammen. Og det sker, som det også er tilfældet ved Gl. Skivehus, på en måde, der gør, at Skive samtidig klimasikres. Så BigBlue handler ikke bare om at placere attraktive byggegrunde tæt på Skive Å. Idéen er snarere at integrere naturen i bybilledet og gøre åen, der snor sig igennem byen og videre ud i en Natura 2000-beskyttet dal, til et aktiv for os alle.
Grobund for unik natur
- Vi vil ikke have beton ud til vandkanten. I stedet sikrer vi, at der bliver ved med at være grobund for den unikke natur langs åen. En landskabsplan er med til at skabe balancen mellem hensynet til naturen og vores hverdagsliv, så der opstår nye grønne rum i byen. Rum, der kommer os alle til gode – både mennesker og dyreliv, siger Maibrit Lykkegaard, der er direktør i Forvaltningen for Teknik, Miljø & Udvikling i Skive Kommune.
I BigBlue-området er der anlagt stisystemer langs åen med små oaser af vilde blomster, der får det til at krible og krable og summe af små liv med vinger. Og odderen i Skive Å har fået sin egen bro under en bro ved én af de mest trafikerede veje i byen. Det ligger i odderens natur, at den helst vil færdes langs en sammenhængende å-bred. Derfor ville der være en risiko for, at den ellers ville løbe op og krydse vejen med fare for at blive kørt ned. Dens ekskrementer er fundet på broen, så vi ved, at odderen bruger den. At det så har vist sig, at ræve, mosegrise og andre arter også bruger broen, gør bestemt ikke historien ringere.
Plads til natur og dyreliv
Indtil videre er der anlagt omkring 20 af den slags broer – eller faunapassager, som de kaldes – rundt omkring i Skive Kommune for at passe på dyrelivet og give dyrene de bedste betingelser for at leve og yngle her på egnen.
- Jeg plejer at sige, at vi ikke bare har slogan’et for RENT LIV: ’Grøn handling i fællesskaber for en egn i balance’. Vi er vores slogan – i hvert fald langt hen ad vejen, for der er jo ikke grønne handlinger i alle opgaver, en kommune løser. Men vi arbejder med grønne handlinger. Vi gør det sammen. Og vi gør det for at skabe en egn i balance – og her kan der både være tale om en miljømæssig og en mental balance, siger Maibrit Lykkegaard.
- Balancen i denne sammenhæng er helt central. Vi hegner ikke bare naturen ind og holder folk ude. Men vi plastrer heller ikke bare åbredden i Skive til med boliger. Vi finder en balance, så der er plads til natur og dyreliv, ligesom der også er plads til os, der gerne vil være tæt på den.
Hun peger også på, at Skive Kommune har en særlig RENT LIV-pulje, hvor der kan søges støtte til projekter og aktiviteter, der kan bidrage til at skabe mere RENT LIV på Skiveegnen. For at få støtte skal der blandt andet være tale om et projekt, der indeholder de tre elementer, der indgår i slogan’et: En grøn handling, der bliver foretaget i samarbejde med andre, og som medvirker til at skabe den førnævnte balance.
Gang i landdistrikterne
Hvis der er nogen, der tror, at det kun er i Skive by, der er gang i udviklingen, tager de godt og grundigt fejl. Små landsbysamfund med stærke fællesskaber ligger nærmest som perler på en snor på Skiveegnen. Her er der gang i områdefornyelsesprojekter og lidt mere langsigtede helhedsplaner og et væld af mindre projekter. Nogle projekter står lokale borgere selv for, mens Skive Kommune er involveret i andre.
For Thise, Sdr. Thise og Sundsøre er der vedtaget en helhedsplan, som tegner stregerne for udviklingen i området i løbet af de kommende ti år. Den er blevet til på baggrund af input fra borgerne, og de er selv med til at omsætte den til virkelighed sammen med udviklingskonsulenter fra Skive kommune. Konsulenterne har af to omgange haft åbent i ’Fremtidsbutikken.’ Et nedlagt butikslokale blev for en stund omdannet til et levende idéværksted, hvor borgerne – store som små – kunne komme ind med deres gode idéer, forslag og ønsker og snakke med hinanden og udviklingskonsulenterne over en kop kaffe. Og der var mange, der kiggede forbi.
Lokal drivkraft
Herfra er der nedsat arbejdsgrupper, hvor de lokale har kogt de mange input ned til forskellige kategorier, som de har prioriteret imellem. Det har ført til den endelige helhedsplan for området. Sammenhold, natur og biodiversitet er nogle af nøgleordene i den store plan, som Skive Kommune har givet godt seks millioner til udførelsen af. Der skal også søges penge hjem til nogle af delprojekterne. Ellers er det ønskerne fra lokalområdet, der er drivkraften i arbejdet. Kommunen understøtter de forskellige initiativer bedst muligt.
Samme tur står limfjordsøen Fur overfor. De har også kunnet besøge ’Fremtidsbutikken’ og er lige nu i gang med det opfølgende arbejde. ’Mere biodiversitet og fokus på klimavenlige løsninger’ var også her nogle af de ønsker, der stod øverst på furboernes ønskeseddel.
Og da der i Oddense for nylig blev taget hul på næste etape af områdefornyelsen, skete det blandt andet ved at anlægge et nyt, bakket terræn, hvor blomster og græs kommer til at vokse vildt. Tanken er, at det skal tiltrække en masse bier. Her har de også opført et udendørs forsamlingshus, der er åbent i begge ender. Der er indlagt strøm, så det kan bruges til undervisning i det fri. Eller bare til at sætte sig med en kop kaffe.
’Kære Kent, må vi …’
Og grønne initiativer er der mange af på Skiveegnen. Både nogle, som lokale borgere og foreninger selv driver, men også nogle som kommunen understøtter. Og det er ikke kun noget, der ligger ’de voksne’ på sinde. Faktisk var der en flok elever fra 2. og 3. klassetrin fra en skole i Skive, der med en lærers hjælp sidste efterår tog sagen i egen hånd. De havde opdaget, at der var en bar plet med jord tæt på skolen. Så skrev de til kommunens stadsgartner: ’Kære Kent, må vi gerne lave biodiversitet og gro planter? Vi vil gerne lave mere liv til naturen og dyrene.’ Nogenlunde sådan var ordlyden i en stak breve, der landede på stadsgartnerens skrivebord. Og den var Kent og ejeren af det lille jordstykke med på. I dag er der kommet planter, sten, urter og dødt træ, som alt sammen er godt for insekter og biodiversiteten. Og eleverne er ifølge deres lærer stolte af at have gjort en grøn forskel.
- Det er sådan noget, vi er kendte for på Skiveegnen. Vi er stolte af, at vores borgere på den måde bidrager til den grønne udvikling. Der er mange frivillige tiltag, hvor foreninger og andre borgergrupper gør, hvad de kan for at sætte flest muligt grønne aftryk i hverdagen. Derfor gør vi i byrådet også mere og mere for at inddrage borgerne, når vi sammen sætter nye, bæredygtige mål. De nævnte helhedsplaner er fornemme eksempler i den sammenhæng. Vi har også et ønske om blive endnu bedre til at bygge bro mellem vores politiske visioner og borgernes ønsker. Derfor har vi nedsat et klimaudvalg her i kommunen, siger Peder Christian Kirkegaard, der er borgmester i Skive Kommune.
Klimaudvalg på plads
Det nye klimaudvalg består af repræsentanter fra de forskellige politiske parter og fem borgerrepræsentanter. De fem borgere blev valgt ved et arrangement i marts i år. Og der var rift om pladserne. 18 stillede op var klar til at tage et særligt, grønt ansvar på sig.
- Det er altså en fornøjelse med så mange engagerede borgere, der brænder for at være med til at udvikle vores egn i en mere grøn retning. Og det er så vigtigt, at vi får etableret en formel kontakt til dem, så vi sammen kan føre flere af de mange gode idéer ud i livet. Og det bliver den fornemmeste opgave for klimaudvalget. Jeg glæder mig til at fortsætte dét arbejde, så vi sammen kan få skabt en endnu mere grøn Skiveegn. En egn, hvor vi i fællesskab trækker i samme, endnu grønnere retning. Både i det store og i det små, siger han.