
Elværket Skive kan noget med at bringe studerende fra både ind- og udland sammen med lokale virksomheder, så de i fællesskab udvikler nye grønne løsninger. Idéen til konceptet fik de sidste år, fordi de kunne se, at der her var noget, begge parter ville få stor gavn af. Siden har udenlandske studerende gæstet Skiveegnen for at arbejde sammen med repræsentanter fra erhvervslivet her. Og til Skivemødet vil en gruppe studerende fra Aarhus Universitet (AU) præsentere deres tanker om den grønne udfordring – eller challenge – som blandt andre den grønne energipark GreenLab Skive har givet dem.
- Vores udgangspunkt har hele tiden været, at ingen kan lykkes med den grønne omstilling alene – hverken forskningen, virksomhederne, de studerende med den nye viden eller myndighederne. For at få succes med den grønne omstilling og få skabt noget, der virkelig batter, kræver det videndeling, samarbejde og innovation på tværs af alle sektorer, fag og niveauer – og det er det, vi gør hér, siger Louise Vilsgaard, der er projektleder for Green Innovation Makers.
- Da vi lavede pilotprojektet sidste år, oplevede vi, hvor megen energi, der var i at koble de studerende med de lokale virksomheder. Flere virksomheder, organisationer og universiteter henvendte sig efterfølgende til os, fordi de også ville være med. Det har været en utrolig god oplevelse og meget effektivt at bringe elever og studerenderes kompetencer inden for grøn omstilling i spil til konkrete løsninger for erhvervslivet organisationerne. Så ’Green Innovation Makers’ er kommet for at blive – hele året rundt, siger hun.
Skaber motivation
De studerende fra AU har taget rigtig godt imod muligheden for at koble deres viden med de behov, lokale virksomheder fra Skiveegnen har for at finde nye, grønnere måder at drive deres virksomhed på.
- Hele vejen rundt har de virkelig kastet sig ind i samarbejdet med virksomhederne med stor entusiasme. Det skaber en anden motivation, at det er ’rigtige’ virksomheder, der har brug for de løsninger, de studerende præsenterer for dem. Det er noget helt andet end at sidde og arbejde med teorierne bag innovations-processerne, siger Jane Flarup, der er lektor på Institut for Forretningsudvikling og Teknologi på AU’s afdeling i Herning og vejleder for nogle af de studerende, der er blevet matchet med virksomheder fra Skiveegnen, og som præsenterer deres arbejde på Skivemødet.
- Det har været meget inspirerende for dem at opleve, at for eksempel en banebrydende virksomhed som GreenLab er interesserede i at høre deres bud på de grønne løsninger, siger hun.
Samme opskrift
I marts i år har Louise Vilsgaard også været medarrangør af Green Innovation Camp på Elværket i Skive. Det er et EU-finansieret projekt, der kaldes Greenbizz. Opskriften er den samme som i ’Green Innovation Makers’. Forskellen er bare, at de 40 studerende fra henholdsvis Halmstad Universitet i Sverige, Høgskolen Østfold i Norge og CGC Forskningscenter Birk Centerpark i Herning, der hører under Aarhus Universitet, deltog i en camp hen over tre døgn. Projektet har til formål at styrke den grønne omstilling i små og mellemstore virksomheder og at bidrage til øget brug af vedvarende energiløsninger. Tanken er, at det skal ske i mødet mellem studerende fra de tre universiteter, forskellige brancheorganisationer og virksomheder. De 40 studerende mødte en række midtjyske virksomheder – herunder Salling Autogenbrug fra Skive. Og det var på Elværket, at tre dages intenst, grønt udviklingsarbejde blev præsenteret i plenum.
Grøn handling
I det hele taget har uddannelses- og forskningsverdenen fået øjnene op for Skiveegnen. Det skyldes ikke mindst den mangeårige satsning på grøn handling, som det lokale erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og Skive Kommune i fællesskab har bragt til nye højder, som ikke findes mange andre steder i verden.
I den GreenLab Skive ligger der virksomheder, som skaber de nyeste, energiteknologiske løsninger. Sidste år placerede Danmarks Tekniske Universitet – DTU – en afdeling i parken. Inden da havde de igennem flere år haft et samarbejde med GreenLab, men ikke med en fysisk adresse på matriklen.
- Det er en udvikling, vi i Skive Kommune har brugt mange ressourcer på at understøtte. Vi har i over 40 år investeret i den grønne omstilling. GreenLab er vores fyrtårn og har skabt stor opmærksomhed på grund af de nyskabende virksomheder i international skala, der har placeret sig dér. Med ’Green Innovation Makers’ tager vi endnu et vigtigt skridt i vores indsats for at skabe en verden, der er mere grøn, og hvor vi netop skaber udvikling og grøn omstilling ved at koble den nyeste viden fra unge studerende med praktisk erfaring fra de lokale virksomheder. For her bliver indsatsen konkret, siger Peder Christian Kirkegaard, der er borgmester i Skive Kommune.
- Den er med til at skabe opmærksomhed på de lokale virksomheder, der i samarbejdet med de unge studerende viser, at der her på egnen er spændende, grønne karrieremuligheder. Og de unge får øjnene op for, at drømmejobbet måske ikke kun findes i hovedstadsområdet eller i de andre store byer, men for eksempel også på steder som Skiveegnen, hvor den grønne omstilling rykker. Det er sådan noget, der forhåbentlig kan være med til at få de unge til at overveje at bosætte sig på Skiveegnen, siger han.