Da Betina og Brian Bugge i 2010 besluttede sig for at forpagte den naturskønne campingplads på Fur, var det ikke med en bæredygtig masterplan i baghovedet. De var to selvstændige, der ville noget andet med livet og hinanden – en livsstil med frihed, samvær og en passion for gode ferieoplevelser. Men forretningssans og sund fornuft og helt i tråd med årtiers prioriteringer i Skive Kommune, blev de ført ad en grøn sti.
- Vi startede med at udskifte de gamle ruder til energiruder og skifte oliefyret ud – det handlede om økonomi og bedre drift, ikke om klimadagsordener. Men det viste sig at være en rigtig god beslutning på mange planer, fortæller Brian.
Med årene blev investeringer i solfangere, LED-pærer, regnvandsopsamling og energibesparende tiltag en fast del af driften – ubevidst og naturligt. Og da begreber som bæredygtighed og cirkulær økonomi for alvor kom på dagsordenen, kunne Betina og Brian konstatere: De var allerede godt i gang.
Fur Camping er nu ét af kun tre steder i Danmark med EU Ecolable. Her viser Brian og Betina Bugge beviset frem. Foto: Destination Limfjorden
Fra netværksmøde til officielt miljømærke
I 2023 blev de opfordret af deres brancheforening til at søge GreenStay-mærket. Da de gennemgik kravene, kunne de hurtigt se, at det havde de faktisk styr på. Kort tid efter var Fur Camping GreenStay-certificeret.
Men det stoppede ikke der. Betina deltog i en skriveworkshop arrangeret af Destination Limfjorden, hvor hun hørte om COASTOUR – et EU-støttet projekt, der giver turismevirksomheder midler til grønne tiltag.
- Det var fantastisk at kunne arbejde fokuseret på ansøgningen – og så endda med professionel sparring. Vi havde nok ikke klaret det uden, siger hun.
Midlerne fra COASTOUR betød, at de kunne hyre konsulent Inge Krogh Larsen fra Grøn Start til at hjælpe med EU Ecolabel. I januar 2025 blev ansøgningen sendt afsted, og den 10. marts kom Miljømærkning Danmark – som har ansvaret for EU Ecolabel i Danmark – på besøg til gennemgang af pladsen.
Simon Lyhne Andersen fra Miljømærkning Danmark bemærkede med et smil, at selv legetøjet i sandkassen var svanemærket. Det var dog en tilfældighed, griner parret.
360 graders gennemgang
Midt i en travl sommersæson i 2024 blev Brian ramt af to blodpropper. Det satte mange ting i perspektiv. Heldigvis var Fur Camping allerede i gang med et forretningsudviklingsforløb via Destination Limfjordens Hummerpartnerskab.
En 360 graders gennemgang af virksomheden viste, hvor der kunne optimeres yderligere, og hvordan opgaver kunne deles, hvis én person pludselig manglede.
- Vi blev rystede, men samtidig bekræftet i, hvor godt et personale vi har. De sagde med det samme, at de tog Brians vagter fortæller Betina.
Processen med at gennemgå alt fra menukort og kioskdrift til booking og onboarding af personale gav ny klarhed. Kombinationen med arbejdet omkring EU Ecolabel betød, at Fur Camping i dag står med skarpere arbejdsprocesser og en stærkere struktur.
Et certifikat og en ny start
EU Ecolabel er ikke bare et miljøcertifikat. Det er, som Brian kalder det, "en slags svendebrev i mere miljøvenlig drift."
- Vi har gjort arbejdet, så vores gæster bare kan nyde ferien. Grøn ferie er med i opholdet, siger Betina.
For Fur Camping er det ikke målet, men et skridt på vejen. De arbejder allerede på nye initiativer: el-plæneklippere, svanemærkede produkter og intelligent energistyring."Til andre virksomheder vil jeg sige: Gør det – men kend dine grænser. Brug den hjælp, du kan få, og fokuser på det, du er god til," lyder det fra Brian.