Det er ikke ligefrem hverdagskost at blive fremhævet i en FN-rapport. Det kræver som regel en indsats, der ikke alene skiller sig ud, men også gør det på globalt plan. Og det er præcis sådan, UNIDO – United Nations’ Industrial Development Organization, det vil sige FN’s organisation for industriel udvikling – ser den grønne industripark GreenLab Skive. Derfor er parken fremhævet i en ny rapport fra UNIDO som et eksempel på best practice, hvad udviklingen af grønne brintklynger angår, og hvor der ikke mindst bliver sat fokus på, hvordan industrien kan bidrage til at reducere udledningen af CO2. Denne indsats er også afgørende for, at vi på globalt plan når vores klimamål, lyder det i rapporten.
GreenLab og FN’s COP28
Hos GreenLab Skive har de bidraget til rapportens indhold. Og det er blandt andet ensbetydende med, at FN frem til den kommende internationale klimakonference, COP28, i Dubai til november vil bidrage til at udbrede erfaringerne fra GreenLab i internationalt regi. En del af rapporten handler for eksempel om anlægget af et af Danmarks første og største power-to-X-anlæg i industriparken. Ved hjælp af dette anlæg vil grøn elektricitet fra sol og vind kunne omdannes til brint. Og brinten vil kunne bruges til at udvikle grønt brændstof. Eksperter vurderer, at power-to-X-teknologien danner et vigtigt grundlag for fremtidens energiforsyning. Samtidig er de i gang med at anlægge det banebrydende SymbiosisNet. Det er et netværk af energi og data, der betyder, at virksomhederne i GreenLab bliver i stand til at dele deres overskydende energi.
Enormt potentiale
Og det er noget af det, der har gjort, at der bliver sat spot på GreenLab Skive i UNIDO’s rapport om grønne brintklynger. De defineres som en klynge af industrielle enheder i et lille geografisk område, der deler grøn brint og vedvarende energi til forskellige formål, blandt andet materialeproduktion, industrielle råmaterialer, opvarmning og køling. De anses for at have et enormt potentiale for at reducere udledningen af drivhusgasser, fremme investeringer, skabe lokal beskæftigelse og fremme økonomisk vækst, der er miljømæssigt bæredygtig og socialt ansvarlig.
Den internationale interesse har allerede vist sig: I maj i år indgik GreenLab en samarbejdsaftale med Udenrigsministeriets Trade Council i Nordamerika og det amerikanske infrastrukturselskab SixCo om, at der skal etableres en grøn energi- og industripark med GreenLab som forbillede.