To gange om ugen stiger 5 elever og en lærer ind i en minibus på parkeringspladsen ved STU Skivefjord, og kører herefter ud til virksomheden Salling Autogenbrug. Her er de i praktik, og har en helt særlig opgave for virksomheden. De skiller brugte biler ad og sorterer delene, så de kan bruges igen et andet sted.
- Den her praktik giver de unge mere end blot et indblik i, hvad det vil sige at være en del af en arbejdsplads. Det giver dem også en følelse af, at det de laver har en værdi for virksomheden. De er unge på kanten af arbejdsmarkedet og de bliver forhåbentlig klædt på til at komme ud og få beskæftigelse, når de er færdige, siger Gorm Tveen Rasmussen, der er afdelingsleder af STU Skivefjord.
Med julelys i øjnene
Også hos Salling Autogenbrug er de glade for samarbejdet med STU:
- De unge mennesker kommer med julelys i øjnene og sætter en ære i at være med til at arbejde på en fælles, grøn dagsorden. De kan ikke ødelægge bilerne og det betyder ikke så meget, om de bruger lidt længere tid på det. Alternativet er, at restprodukterne bliver i bilerne, når de sendes til skrot og derfra ender 30 procent af bilen som affald. Den procentdel vil vi sammen med STU Skivefjord gerne bringe ned på 10 procent, siger Lise Korsgaard, der er indehaver af Salling Autogenbrug.
- Vi har længe forsøgt at knække koden for, hvordan vi skulle løse opgaven med at udvinde restmaterialer fra biler. Lige nu kan forretningsmodellen ikke bære, at vores faglærte mekanikere tager sædeskum, glas og plast ud af bilerne. Derfor har vi kigget på andre muligheder og samarbejdet med STU Skivefjord ser ud til at være en win-win, siger hun.