Der var stor spænding i KulturCenter Skive torsdag aften, da de mange priser i forbindelse med Skive Business Award skulle uddeles. Men én af priserne adskilte sig fra de andre: RENT LIV-prisen blev uddelt for første gang og gik til Upcycling Scandinavia. Virksomheden har haft stor succes med at producere deres såkaldte Karoline-stol af 100% affaldsplast. Og når stolene er slidt op, kan de smeltes om og blive til nye, slidstærke stole. Igen og igen. Deraf navnet ’upcycling’, der betyder, at råmaterialer tilføres ny værdi over tid og genanvendes den ene gang efter den anden.
Derudover deler folkene bag Upcycling Scandinavia ud af deres erfaringer ved at rådgive andre virksomheder om opstart og skalering inden for den grønne omstilling. ’Helt konkret skaber virksomheden værdi ud af affald og inspirerer andre til at gøre det samme – det er RENT LIV,’ lød det i indstillingen. Og prisen blev da også givet for at hædre en virksomhed, der i særlig grad har omsat RENT LIV – ’grøn handling i fællesskaber for en egn i balance’ – til virkelighed.
Erik Serritslev Jørgensen, der er én af grundlæggerne af Upcycling Scandinavia, er meget stolt af at være den første til at modtage prisen.
- Det betyder rigtig meget for os. Vi er meget taknemmelige og glade, når vi ved, hvem der ellers kunne have løbet med prisen. Det er en kæmpe anerkendelse, som vi selvfølgelig vil bruge sammen med vores samarbejdspartnere og hele vores netværk til at skabe endnu mere grøn omstilling, siger Erik Serritslev Jørgensen.
’Vi gjorde det selv’
Upcycling Scandinavia blev grundlagt i 2019. Inden da havde Erik Serritslev Jørgensen været direktør i den Skive-baserede virksomhed Dansk Genbyg. Der arbejdede de ud fra idéen om at samle alle genbrugs- og overskuds-byggematerialer ét sted og dermed øge tilgængeligheden og afsætningsmulighederne. På den måde var han allerede i branchen, da han via sit professionelle netværk hørte om et engelsk firma. De var på jagt efter en samarbejdspartner, der kunne få en salgsorganisation op at stå i Danmark med det formål at sælge møbler, der var fremstillet af genbrugsmaterialer – altså upcyclede. Men i stedet for at opbygge sådan én, valgte Erik Serritslev Jørgensen sammen med kompagnonen Minik Helborg at etablere et selskab selv. Det blev til Upcycling Scandinavia.
Dansk design og produktion
Siden er tingene gået stærkt. De fandt en dansk designer, der kunne tegne stolen. De fandt en fabrik i Ans, der kunne producere den. Og Erik Serritslev Jørgensens ældste barnebarn, Karoline, lagde navn til den. Den første ordre, der kom i bogen, lød på 36.000 stole. Og det var inden, den første stol overhovedet havde forladt fabrikken i forsommeren 2019. Og markedet er siden da vokset til at omfatte de nordiske lande, Tyskland og snart Frankrig.
- Det er vigtigt for os, at vi udelukkende bruger upcyclede materialer, og at produktionen foregår i Danmark. For eksempel får vi plastic-delen i Karoline-stolen produceret CO2-neutralt på en fabrik i Ans. Overskudsvarmen fra produktionen bliver aftaget af det lokale fjernvarmeværk. Og vi har en klar vision om, at der ikke længere skal bruges nye ressourcer til produktion af plast, og at der ikke skal fældes flere træer til fremstilling af produktionsplader, siger Erik Serritslev Jørgensen.
Stærkt, lokalt samarbejde
Og lige netop produktionsplader er tæt på at blive det næste skud på virksomhedens grønne stamme. For Upcycling Scandinavia fik for næsten fem år siden kontakt med den britiske virksomhed Unwasted Limited. De producerede dengang upcyclede upcyclede møbler og var i gang med at udvikle en produktionsplade af upcyclet pap, der vil kunne bruges i byggeriet, til køkkener m.m. Allerede på det tidspunkt indgik Upcycling Scandinavia en aftale med dem om at skulle stå for salget af pladerne i Danmark, når produktionen var kommet op at stå. Dengang så det ud til, at Unwasted ville placere deres fabrik i England. Men efter et besøg på Skiveegnen, hvor Erik Serritslev Jørgensen bragte dem i kontakt med GreenLab Skive, kom briterne på andre tanker: Fabrikken skulle ligge i GreenLab. For et halvt års tid siden var der så en flok lokale investorer, der skød penge i Unwasted. Derfor er GreenLab og den britiske virksomhed nu tæt på at have landet den endelige aftale om en fabrik i energiparken. Og når det sker, er det fortsat planen, at Upcycling Scandinavia skal indgå i et samarbejde med Unwasted.
- Det er et stærkt, lokalt samarbejde, der har været med til at bane vej for, at sådan en aftale er tæt på at være i hus. Sammen får vi det til at ske. Det er lidt af en kongstanke for vores virksomhed – også når vi hjælper andre på vej i den grønne omstilling. Vi har for eksempel et samarbejde med Business Skive, der går ud på, at vi stiller vores viden til rådighed for andre virksomheder, der vil samme vej som os. Der er ikke noget, der skal holdes hemmeligt. Hovedsagen er, at vi sammen får flyttet så mange kilo affald som muligt over i upcyclingen, siger Erik Serritslev Jørgensen.