
Mange på disse kanter taler om ’Skiveånden’. Den særlige ånd, der ligger bag rigtig mange af det, der sker her på egnen. Måden, vi udvikler Skiveegnen på. I fællesskab. Både i foreningerne, erhvervslivet, på uddannelsesinstitutionerne og kulturlivet. På kryds og tværs finder vi sammen nye veje at gå – ikke mindst når det gælder den grønne dagsorden. Det er også et tæt samarbejde mellem både kommune og erhvervsliv, der har skabt energiparken GreenLab Skive. Siden er uddannelsesinstitutionerne kommet til. Endda i sådan en grad, at DTU har valgt at etablere en afdeling i GreenLab. Det er første gang nogensinde, at et af landets førende universiteter har sat et skilt i jorden på disse kanter. Det var ganske enkelt historisk.
Og nu har GreenLab igen skrevet historie: Energiparken har netop fået en helt unik mulighed for at udvikle den grønne energi. For Energistyrelsen for første gang givet fritaget en aktør – i dette tilfælde GreenLab – lov til at operere uden om forsyningsloven. Det handler ikke om, at GreenLab eller andre skal tjene flere penge. Det handler om, at Energistyrelsen har vurderet, at energiparken er den helt rette til at udvikle nye energiløsninger, som kan komme os alle til gode. Ikke bare på Skiveegnen, men i resten af landet.
For regeringen har en målsætning om at have nedbragt Danmarks samlede CO2-udslip med 70% i 2030 – og målet blev sat, da den trådte til i foråret 2019. Det er et ambitiøst klimamål, og der er brug for, at alle bidrager for at få dén plan til at lykkes. Som et led i indsatsen har regeringen indgået klimapartnerskaber med de fleste sektorer inden for erhvervslivet. Energi- og forsyningssektoren er også repræsenteret.
Under virkelige forhold
Og det er her, GreenLab kommer ind i billedet. For nu har GreenLab med den nye dispensation fra forsyningsloven nærmest fået mulighed for ’fri leg’ inden for grøn energi. De er blevet ’testzone,’ og inden for den zone kan de udvikle nye energiteknologier i deres eget, interne elnet. Altså uafhængigt af det store elnet, der bringer strøm ud i hver en afkrog af landet. Det er smart. For elnettet er ikke bygget til også at kunne rumme den grønne strøm fra vindmølle- og solcelleparker, som vi får mere og mere af. Derfor er det svært at eksperimentere med nye energiløsninger på elnettet. Der er ikke kapacitet til det.
Men nu kan GreenLab i den nye testzone skabe et lukket kredsløb, der ikke er koblet op på elnettet. Her kan nye energi- og forsyningsløsninger afprøves under virkelige forhold. Desuden bliver testzonen unik, da energiproduktion, industri, landbrug og Power-to-X i GreenLab allerede er integrerede.
Udnævnelsen til at være testzone er endnu en anerkendelse af det vigtige, banebrydende og grønne udviklingsarbejde, der foregå i GreenLab. Det kommer også hele Skiveegnen – og resten af landet – til gode. Flere højt specialiserede arbejdspladser og stor opmærksomhed fra eksperter fra både ind- og udland. For det er ikke bare resultaterne, der vækker opsigt. Det er også måden, vi gør det på: I fællesskab. På Skiveegnen skaber vi lokale løsninger på globale udfordringer, der gavner både os selv og andre. Det er Skiveånden, når den rigtigt folder sig ud.