Træmuseet i Oddense - Strøget 16A, 7860 Spøttrup - Google Maps
Grøn handling
Træmuseet i Oddense er ikke bare et museum – det er et levende værksted og et kreativt mødested for alle med interesse for træ og håndværk. Her kan du dykke ned i historien om træbearbejdning, opleve gamle håndværktøjer og maskiner i aktion, eller selv få hænderne i træet gennem spændende workshops.
Et unikt museum drevet af frivilligeTræmuseet er det eneste af sin slags i Danmark og drives udelukkende af dedikerede frivillige. Det blev etableret som en selvejende institution i 1997 og har siden arbejdet på at bevare og formidle træindustriens rige arv. Museet rummer en imponerende samling af danskbyggede snedkerimaskiner, håndværktøjer og møbler fra gamle møbelfabrikker i Salling, samt en række hobbyværktøjer fremstillet af private. Hver donation til museet fortæller en unik historie om fortidens håndværk.
Kurser og kreative workshopsTræmuseet er også et sted for læring og udvikling. Du kan deltage i kurser i trædrejning, intarsia eller restaurering af gamle møbler. For kunstnere og træentusiaster arrangerer museet desuden symposier, hvor både danske og internationale skulptører og trædrejere får mulighed for at dele deres passion og arbejde med nye projekter.
Se håndværk i praksisI museets åbne værksted kan du følge med i det fascinerende restaureringsarbejde, hvor gamle værktøjer og maskiner bliver vakt til live. Lige nu er en af museets frivillige, Børge Jensen, i gang med at bygge en traditionel slagbænk, som skal stå på Jenle, når den er færdig. Bænken laves ud fra gamle fotos, der viser den oprindelige bænk på Jenle.
Få dit eget møbel repareretHar du et møbel, der trænger til en kærlig hånd? De dygtige frivillige på museet kan hjælpe med reparationer, og hele betalingen går direkte til at støtte museets arbejde. Det er en fantastisk mulighed for både at bevare et elsket møbel og støtte en god sag.
Vævestuen på 1. sal I 2021 blev de gamle væve på museet bragt til live igen, og vævestuen på 1. sal blev indtaget af Træmuseets Vævere. Tre af væverne Ulla Veng , Inge-Lene Madsen og Lone Sandahl bidrager også til restaureringen af Jenle ved at væve gardiner og Majken Hove Jensen møbelstof til den nye sofa efter gamle håndværkstraditioner.
Nyt multiværksted – kreativitet for alleI foråret 2025 åbner Træmuseet dørene til et helt nyt multiværksted. Med et areal på 65 m² og værktøjer doneret af lokale ildsjæle, vil dette værksted blive et kreativt samlingspunkt for skoleklasser, familier og foreninger. Her kan man prøve kræfter med forskellige håndværk og deltage i kurser og events, der inspirerer til kreativ udfoldelse. Man kan få mulighed for at benytte værktøj i multiværkstedet til deres egne projekter.
Bevarelsen af træindustriens arvTræmuseets historie går tilbage til 1994, hvor en støtteforening blev dannet for at sikre træindustriens arv. Museets lokaler, der tidligere husede Oddense Møbelfabrik, rummer nu en betydningsfuld samling af maskiner og værktøjer, der giver et unikt indblik i træets historie og betydning gennem tiden.
I fællesskaber
Museet er en selvejende institution der udelukkende drives af frivillige kræfter. Der er mange frivillige som hjælper til på museet.
Med støtte fra det daværende Spøttrup kommune blev museet etableret som en selvejende institution i 1997 og har siden arbejdet på at indsamle, restaurere og formidle gamle værktøjer, maskiner og dokumenter fra træindustrien. Museet modtager løbende donationer af materiale, værktøj og maskiner. Læs mere herom på Træmuseets hjemmeside traemuseet.dk/nye-donationer.
Træmuseet har fået økonomisk støtte fra mange fonde til vedligehold af museet, som er grunden til at museet fremstår med gode lokaler
For en egn i balance
Træmuseet i Oddense bidrager til fællesskabet på Skive-egnen gennem både miljømæssig og social bæredygtighed. Ved at bevare og genbruge gamle træbearbejdningsmaskiner og værktøjer fremmer museet en miljøvenlig tilgang, hvor ressourcer bliver genanvendt i stedet for at gå tabt. Museets åbne værksteder giver mulighed for at få repareret møbler, hvilket forlænger levetiden på eksisterende materialer fremfor at købe nyt.
Når Multiværkstedet til foråret står klar til at blive brugt til egne projekter, kan det skaber det flere miljømæssige fordele: Det opmuntrer til reparation og genbrug af møbler, hvilket reducerer affald og behovet for nye materialer. Deling af værktøj mindsker overforbrug og unødvendig produktion, og ved at lave deres egne produkter fremfor at købe nyt, reduceres forbruget af masseproducerede varer. Desuden fremmer det brug af lokale og bæredygtige materialer, som mindsker transportens miljøaftryk. Dette styrker en cirkulær økonomi og reducerer det samlede ressourceforbrug.
Desuden engagerer museet lokale vævere i at genoplive gamle teknikker og støtte sammen med træværkstedet kulturarvsprojekter som restaureringen af Jenle. På den måde bidrager Træmuseet både til den miljømæssige bevarelse af ressourcer og styrkelsen af sociale fællesskaber på egnen.
Socialt set fungerer Træmuseet som et kreativt samlingspunkt, hvor frivillige fra området arbejder sammen for at bevare den lokale håndværkstradition og dele deres viden med kommende generationer.
Kontakt
Eigil Knudsen - Formand for støtteforeningenTelefon: 61608309Mail: Traemuseet@Traemuseet.dk
Vævestuen:
Else G. Vestergaard - Træmuseets VævereTelefon: 60189872Mail: elsegodsk@icloud.com
Læs mere
Træmuseet i Oddense - hjemmeside